Bij Gabriel lopen we in de zomer rond in korte broek en op slippers. We hebben een onbeperkt aantal vrije dagen. We hebben met elkaar een transparant salaris model bedacht. We weten van elkaar wat we verdienen. We geven feedback en beoordelen elkaar. We maken met elkaar de begroting. Samen beslissen we over interieurwijzigingen, verbouwingen en kunst aan de muur. We hebben persoonlijke budgetten waarvan we computers, telefoons en overige kantoorspullen betalen. We gaan met elkaar uit eten en naar de bioscoop of een concert. Deze sessies bevorderen de sfeer en er worden de mooiste ideeën geboren. Bedrijfsuitjes bedenken we met elkaar. Naar Malaga of Berlijn of 24 uur naar een klooster? Iedereen wil mee! Een bezoek aan de tandarts, kapper, dokter of sporten onder werktijd regelen we onderling. We bepalen zelf onze werktijden. Alle binnendienstadviseurs hebben een dagdeel in de week hun telefoon uit om de handen vrij te hebben voor andere projecten of voor het gezin. We werken veel vanuit huis om files of lange reistijden te vermijden. Heb je een goed idee om de bedrijfsvoering te verbeteren? Gooi het in de groep! Je hoeft geen manager om toestemming te vragen. Heerlijk!
Gabriel hanteert een bijzondere bedrijfsvoering, die gebaseerd is op het gedachtegoed van de Braziliaanse zakenman Ricardo Semler. Zijn vader was directeur van een groot bedrijf dat industriële machines maakte voor fabrieken en hanteerde een top-down bedrijfsvoering. Een directeur aan de top en daaronder managers en personeelsleden. Toen Ricardo in de jaren tachtig het bedrijf overnam ging het slecht met de Braziliaanse economie en met het bedrijf. Hij zag dat zijn personeel ongemotiveerd en ongelukkig was en vroeg zich af: is mijn bedrijf zo saai? Hij besloot het roer om te gooien. Hij ontsloeg twee derde van zijn managers. Hij maakte zijn medewerkers deelgenoot van het bedrijf door een democratisch systeem in te voeren waarin iedereen mocht meebeslissen over de koers van het bedrijf. De prikklok werd weggedaan. Mensen mochten zelf hun werktijden gaan indelen. Er was echter één voorwaarde: het werk moet af zijn in een bepaalde tijd. Hoe en wanneer deed er niet toe. Het werkte. Het bedrijf kwam uit de slop en werd zeer succesvol. Semco werd een populaire werkgever.
Deze bedrijfsvoering genereert meer betrokkenheid bij het personeel. Sinds de invoering ervan in 2014 heeft Gabriel geen ziekteverzuim meer. Klanten krijgen sneller antwoord. De grote lijnen zetten we met elkaar uit in een korte vergadering, één keer in de zes weken. Worden doelstellingen niet gehaald, dan houden collega’s de vinger aan de pols. We werken hard bij Gabriel, soms meer dan 40 uur per week. Soms op de bank met De Wereld Draait Door op de achtergrond als je overdag later bent begonnen. Omdat je boodschappen hebt gedaan of bent gaan hardlopen. Om half negen vraagt mijn vrouw vriendelijk: ‘Schat, mag de laptop dicht?’ Ik heb (nog) nooit meer dan zes weken vakantie per jaar gehad. Maar als mijn broers appen: ‘wanneer gaan we weer mountainbiken?’, dan app ik snel terug: ‘Wanneer? Vanmiddag? Morgen? Ik kan bijna altijd.’ Het geeft je een gevoel van vrijheid waar je heel blij van wordt. Laat dat nou net zijn wat Ricardo voor ogen had.
Wil je ook werken bij Gabriel en je onderdompelen in de Semco style? Wij hebben op dit moment twee vacatures!
Bekijk ze hier.
PS Ben je klant bij Gabriel en krijg je op vreemde tijden antwoord op je mail? Nu weet je hoe dat komt 😉
Deze blog is geschreven door Robert Jan van Dam