Het zal bijna niemand zijn ontgaan: de huizenmarkt is al een tijd lang overspannen. De vraag is groter dan het aanbod. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen de pan uit. Als je een huis wilt kopen dan mag je in de rij aansluiten, achter talloze andere woningzoekers. Soms mag je al blij zijn als je een bod mag uitbrengen, waarbij de verkoper de woning ‘gunt’ aan de hoogste bieder.
Daarnaast blijft de rente maar laag. Hierdoor hebben steeds meer mensen het idee dat lenen goedkoop is. De drang om een woning te kopen wordt hierdoor nog groter, wat de prijs verder opdrijft. Mocht je al een eigen woning hebben dan ben je natuurlijk in het voordeel. Verkoop levert vaak overwaarde op, waardoor je een mooi bedrag aan geld hebt bij de aankoop van je volgende huis. Helaas, dit bedrag is hard nodig om de torenhoge prijs van je volgende woning te betalen. Heeft de hype op de woningmarkt dan alleen maar verliezers, of zijn er ook winnaars?
Lichtpuntjes en kansen
Het stijgen van de woningprijzen heeft in ieder geval één probleem opgelost: restschuld. Jaren lang was het heel gebruikelijk dat de hoogte van de hypotheek hoger was dan de waarde van de woning. Bij verkoop hield je geen geld over, er moest geld bij! Heel vervelend in de situatie dat je de woning moet verkopen. Vooral als dat het gevolg is van arbeidsongeschiktheid, of het overlijden van een partner.
Ook zijn er nieuwe kansen als je in de bestaande woning blijft zitten. Is deze door gezinsuitbreiding te klein geworden? De woning is soms zoveel in waarde gestegen dat de bank een verhoging voor verbouwing toestaat. In de praktijk maken we mee dat de hypotheek kan worden verhoogd voor een uitbouw, een dakkapel of een volledige extra verdieping. De eigen woning krijgt een geweldige upgrade die er voor zorgt dat je er nog jaren met veel plezier kunt blijven wonen. Ook bespaar je hiermee de kosten koper die je zou betalen bij verhuizing naar een andere woning.
Daarnaast zorgt de gestegen huizenprijs voor een betere verhouding tussen de hypotheek en woningwaarde. Een bank is daar blij mee, omdat zij dit zien als verbetering van de lening. In een aantal gevallen wordt dit beloond met een rentekorting. Hierdoor daalt de maandelijkse hypotheeklast. Bestaat er dan toch zoiets als een ‘free lunch’?
Papa helpt
Ondertussen staat de starter bedremmeld aan de zijlijn. Er kan een prima hypotheek worden gekregen, maar de huizenprijs stijgt snel. Waar een paar jaar geleden nog een mooie starterswoning kon worden gekocht, is deze nu vaak buiten bereik geraakt. Tijd om een financiële reserve aan te leggen is er vaak nog niet geweest. Soms is er voor hen maar één oplossing … aankloppen bij vader en moeder. Het geld dat de ouders uit de hypotheek opnemen kan namelijk aan kinderen worden geschonken. Ook kan het aan hen worden doorgeleend, wat heel interessant kan zijn voor het kind, maar zeker ook voor de ouder. Hiermee start je een familiebank. Dus starters, ga eens gezellig bij pa en ma op de koffie.
Deze blog is geschreven door Arjen van Arkel