Achtergrondinformatie
40 dagen inspiratie: Geld als middel voor zinvol leven

Doel

Met de 40-dagentijd overdenkingen willen we elkaar stimuleren om stil te staan bij onze relatie tussen geld, geloof en zinvol leven. Geld heeft namelijk een rol in ieders leven. Het is een middel waar je mooie dingen mee kunt doen. Tegelijkertijd kan het ook onrust geven. Wist je dat het onderwerp rondom geld in de top 3 staat waar echtparen ruzie over hebben? De Bijbel geeft ons veel wijsheid over het omgaan met geld. Meer dan 2.350 Bijbelteksten hebben hiermee te maken. Omgaan met en denken over geld zoals God het heeft bedoeld geeft rust en vrede.

Iedere dag een ander onderwerp
We hebben allemaal met geld te maken, ieder op zijn of haar eigen manier. De overdenkingen zijn dus waardevol voor iedereen. We hebben ervoor gekozen om allerlei onderwerpen aan bod te laten komen. De ene dag zal het onderwerp toepasselijker zijn dan een andere dag. We willen je uitdagen dat als een onderwerp op een dag iets minder voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is, je nagaat wie je hiermee kan inspireren. Stuur de mails gerust door.

De overdenkingen zijn geschreven door Antonie Treuren, Cora Treuren, Paul van der Laan, Joëlla Opraus, Bram Rebergen, Koert Jansen, Hans Alblas, Harmen Niemeijer, Tom Kolsters, Joost, Schelling, Joop Gankema, Carla van der Vlist en Maroesja van der Pols.

De schrijvers

Bram Rebergen (1964) is getrouwd met Mirjam en vader van 3 kinderen en opa van een kleinkind. In het dagelijks leven is hij werkzaam als algemeen directeur van Youth for Christ Nederland.

Naast zijn functie als directeur is hij actief als publicist en columnist, spreekt hij in kerken, verzorgt hij seminars en houdt hij zich bezig met de profilering en positionering van de christelijke identiteit van organisaties en instellingen.  Bram is in het verleden werkzaam geweest als programmadirecteur van het Flevo festival en als directeur van een brede welzijns- en hulpverleningsorganisatie.

Bezig zijn met de relevantie en de rijkdom van het Evangelie in een voortdurend wijzigend context van samenleving en dagelijkse realiteit is zijn passie.

Bram houdt van lange wandelingen in de prachtige bossen van Nederland, hij sport graag en geniet van vriendschap, een goed gesprek een mooie voetbalwedstrijd en een goed boek. Een glas wijn bij een lekkere maaltijd zijn voor hem de goeie dingen van het leven.

Joëlla Opraus – de Visser (1983) is de oprichter van financieel platform How 2 Spend It. Joëlla startte 16 jaar geleden in het bankwezen, stapte daarna over naar de schuldhulpverlening om uiteindelijk alle kennis en ervaring te combineren en dit te delen op een manier die de mensen meer aan zou spreken. Met haar blog en haar boek ‘De Financiële Detox’ bereikte ze al vele duizenden mensen op een laagdrempelige manier over het onderwerp ‘geld’. Als bestuurslid van Stichting Encour deelt ze deze kennis en ervaring ook graag voor de christelijke doelgroep.
Thuis is geld ook een veel besproken onderwerp. Joëlla is namelijk getrouwd met Jeroen, die van zijn passie voor het onderwerp zijn werk heeft gemaakt als financieel planner. En met de kinderen Boaz (7) en Benjamin (3) worden uiteraard ook de nodige onderhandelingen gevoerd over geld en speelgoed. En als er dan nog wat vrije tijd over is, gaat Joëlla graag uit eten met vrienden, een stuk wandelen of duikt ze lekker op de bank met een goed boek.

Joop Gankema (1949) is oud directeur van stichting opwekking en op dit moment bestuursvoorzitter van Groot Nieuws Radio. Op 18 jarige leeftijd kwam hij radicaal tot bekering en werd opgenomen in de Gospel groep The Burning Candles. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven Wil van Prooien en zij kregen vier kinderen en elf klein kinderen. Opgeleid in de elektrotechniek heeft hij jaren voor diverse bedrijven gewerkt tot het moment dat hij geroepen werd om de organisatie Opwekking te mogen leiden. Daar heeft hij met ongelooflijk veel plezier mogen zien hoe God door de organisatie, maar ook door de levens van heel veel vrijwilligers mensen levens van mensen heeft veranderd. Op dit moment bekleedt hij nog een paar bestuur functies en mag hij een aantal jonge mensen coachen. Ook is hij bezig op te schrijven wat God door de jaren heen in zijn leven en werk heeft gedaan.

Antonie Treuren (1985) is werkzaam als project- en programmaleider Inclusive Agribusiness bij Woord en Daad. Hij studeerde bedrijfskunde (Christelijke Hogeschool Ede) en ontwikkelingsstudies (Wageningen University & Research). Na werkzaam te zijn geweest in de consultancy werd hij samen met zijn vrouw, Cora, door de GZB uitgezonden naar Colombia. Hier werkten zij samen met de Presbyteriaanse kerk aan een zichtbare kerk door diaconale presentie. Binnen Woord en Daad is Antonie betrokken bij projecten die tot doel hebben om een omgeving te creëren waarin kleinschalige boeren groeien als ondernemers en een eerlijke plek hebben in de waardeketen. Daarnaast is hij thema-expert op het gebied van klimaatweerbaarheid. Rechtvaardigheid, barmhartigheid en het zoeken van de verbinding tussen mensen zijn belangrijke onderwerpen die Antonie motiveren.

Cora Treuren-van Utrecht (1987) is sinds kort werkzaam als relatiebeheerder bij SeeYou Foundation. SeeYou richt zich op (oog)zorg, onderwijs, werk en de inclusie van mensen met een beperking in delen van Afrika/Azië. Cora studeerde ergotherapie en volgt op dit moment een master.

Na een periode werkzaam te zijn geweest als ergotherapeut in een ziekenhuis is zij samen met haar man uitgezonden geweest naar Colombia. Hier ondersteunden ze de Presbyteriaanse kerk in haar diaconale taak. Toen zij naar zes jaar buitenland terugkeerde ging Cora aan de slag als beleidsmedewerker bij de beroepsvereniging voor ergotherapeuten.

Voor Cora zijn rechtvaardigheid, naast de ander staan en samen onderweg zijn belangrijke waarden. Vanuit die waarden is Cora dan ook betrokken als bestuurslid van Encour.

Dr. Paul van der Laan (1951) is geboren in de Amsterdamse Jordaan. Op 22 jarige leeftijd bekeerde hij zich tot het christelijk geloof. Hij volgde zijn theologische opleiding in Scheveningen en Brussel en promoveerde op de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een rijk geschakeerde carrière en functioneerde onder andere als directeur van de Centrale Pinkster Bijbelschool/Azusa Theologische Opleiding, eindredacteur bij de Evangelische Omroep en hoogleraar in theologie en kerkgeschiedenis aan de Southeastern University in Lakeland, Florida in de Verenigde Staten. Hij is getrouwd met Rina en zij hebben twee kinderen; Timon en Natasja. Bijbelonderwijs en kerkgeschiedenis welke voor iedereen toegankelijk is, is de passie en tegelijkertijd de specialiteit van Paul van der Laan. Hij is de auteur van zeven boeken over een diversiteit van theologische onderwerpen.

Hans Alblas (1974) is getrouwd, vader van een dochter en woont in Ermelo. Onder de naam Omnicus is hij werkzaam als freelance Bijbelleraar, spreker en geestelijk begeleider. Hans is onder andere actief voor het Evangelisch College. Zo is hij opleidingscoördinator en docent van het onderwijstraject Gods Koninkrijk en de Heilige Geest. Tevens geeft Hans Nieuwe Testament aan de Evangelische Toerusting School. Zijn vastenmeditaties zijn gebaseerd op enkele hoofdstukken uit zijn boek Eromheen draaien. De kern van het volgen van Jezus in tien thema’s (2020). Van Hans verscheen eerder een Bijbelstudieboek over de Kolossenzenbrief: Christus alleen (2019). Beide uitgaven zijn te verkrijgen via de boekhandel en via de website van Hans Alblas: www.omnicus.nl.

Harmen Niemeijer is 27 jaar oud en woont samen met zijn vrouw Hanna in Amersfoort. Hij is coordinator van Micha Nederland, een organisatie die christenen inspireert, activeert en in beweging zet om actief christen te zijn in de wereld, met als uitgangspunt Micha 6:8. In zijn studententijd heeft hij zich op verschillende manieren in gezet voor zijn naasten, dichtbij en ver weg. Hij is lid van de NGK Amersfoort Noord. Harmen heeft als doel om mensen bewust te maken van de wereld waarin we leven en al het onrecht wat hiermee gepaard gaat. Vanuit daar probeert hij praktische handvatten te geven om bewuster te leven. Hij doet dit vanuit het besef dat God hem vraagt om op te staan voor de kwetsbaren op deze wereld, die zo makkelijk vergeten worden.

Koert Jansen (1969) is directeur van Fair Factory Development Fund, een investeringsfonds dat investeert in voedingsmiddelbedrijven in ontwikkelingslanden. Het doel is om deze landen  minder afhankelijk te maken van de import van voedselproducten. En ook om de eigen landbouwproducten eerst te verwerken tot een eindproduct alvorens ze te exporteren. Zo ontstaan er meer banen in eigen land en een beter perspectief voor vele duizenden kleinschalige boeren. Het fonds is nauw verbonden met Woord en Daad en heeft investeerders die vanuit hun christelijke levensvisie achter de missie staan.

Koert is voorzitter van de kerkenraad van de Emmaüskerk, een PKN-wijkgemeente in Amersfoort. Voor de landelijke PKN houdt hij zich bezig met het beleggingsbeleid. Duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid hebben daarin een belangrijke plaats.

Maroesja van der Pols

Maroesja van der Pols is bedrijfswetenschapper met een passie voor ondernemen. Ze is oprichter en directeur van 7LIFE International en initiatiefnemer van de BE Excellent Events. Haar persoonlijke expertise op het gebied van (strategisch) HRM, duurzame talentontwikkeling en bedrijfskunde kan ze goed kwijt binnen het 7Life Model. Als ondernemer is ze bovendien een nieuw gebied in gestapt van schrijven: van boeken en tijdschriften tot lesmaterialen. Ze wordt enthousiast van inzicht geven in communicatie en interactie. Hoe kijk je naar de wereld om je heen, hoe luister je naar anderen, hoe leer en motiveer jij. Hoe werk je samen, wanneer heb je een klik en wat gebeurt er als je niet gehoord, niet gewaardeerd wordt? Hele handige inzichten die je nodig hebt, op allerlei momenten en in heel veel situaties.

Joost Schelling, Carla van der Vlist en Tom Kolsters zijn werkzaam voor Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland. Joost als voorzitter, Carla als directeur en Tom projectleider Kerken. Deze vereniging is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal. Zij zien het effect als geld op de verkeerde manier een rol speelt in iemands leven. Hun 2.500 vrijwilligers (maatjes) komen mensen in financiële problemen dagelijks tegen en helpen hen naar een schuldenvrij leven. Vanuit dat perspectief op de rol van geld en leven vanuit de hoop schreven zij graag mee aan deze overdenkingen.

Interactie

Heb je behoefte om te discussiëren of een reactie te geven? Dit kan bijvoorbeeld via social media. Hier nodigen we je hartelijk voor uit. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Vervolg

Wij hopen natuurlijk dat de 40 dagen je inspireren tot verdere verdieping. We hebben ook zelf ontdekt dat “Jezus volgen met je geld” niet een quick fix is maar een weg is die je verder kunt gaan volgen. Hierdoor ga je verder groeien in financiële rust. Wij hebben daarvoor diverse vervolgmogelijkheden ontwikkeld:

Cursus Jouw geld telt
Stichting Encour biedt in samenwerking met Gabriël een cursus “Jouw geld telt” aan van vijf avonden waarin alle Bijbelse principes rondom geld aan bod komen. Op een praktische wijze ontdek je hoe je God (nog) meer kunt dienen met je geld. Ook biedt Stichting Encour een training aan zodat iemand uit jullie gemeente de cursus zelf kan verzorgen. Stichting Encour kan deze training in de vorm van een Money & Marriage weekend ook plaatselijk verzorgen. Voor meer informatie hierover stuur een mailtje naar info@encour.nl en wij informeren jou over de mogelijkheden en kosten.

Gratis e-cursus
Via de website van encour kun je via deze link een gratis e-cursus volgen over bijbels omgaan met geld.

Als kring aan de slag met het thema geld
Hiervoor zijn verschillende opties: 1) Bespreek één of meerdere van je favoriete mails, uit het 40 dagen inspiratie, met je kring en doe samen de uitdaging van de bijbehorende mail. 2)Stichting Encour heeft ook kringmateriaal over financiële vrijheid ontwikkeld. Hiermee kun je 5 kringavonden vullen. Dit MoneyLife materiaal kun je afnemen nadat een kringleider een instructieavond bij Stichting Encour heeft gevolgd en daardoor gecertificeerd is. Kijk hier voor meer informatie.

Persoonlijk advies
De adviseurs van Gabriël weten alles over financiën en proberen zelf als christen zo goed mogelijk hun geld te beheren zoals God dat heeft bedoeld. Wil je je totale financiën samen eens doornemen of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld een hypotheek, vermogensbeheer of verzekeringen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Gabriël. Voor het persoonlijk verder toepassen van de Bijbelse principes kun je terecht bij een medewerker van Stichting Encour.

Coaching
Wij bieden een coachingstraject aan waarin het draait om de waarom-vraag, waarom je keuzes maakt rondom geld. We verdiepen ons met jou in het gedrag achter de financiële keuzes. Met als inspiratie daarachter wat de Bijbel ons erover leert. Kijk hier voor meer informatie.

Preken over geld

Als je een spreker bent en wilt preken over het thema geld dan willen we je graag inspireren. Ons bestuurslid van Stichting Gabriël, Paulien Vervoorn (eigenaar Geloofwaardig Spreken), schreef twee blogs rondom Preken over geld. In de eerste vind je tips voor het preken over geld. In de tweede blog vind je preeksuggesties voor een preek over blijmoedig geven (n.a.v. 2 Kor. 8 en 9), één van de vele aspecten van omgaan met geld. Een andere inspiratie-mogelijkheid die we je willen geven is dat je de overdenkingen van de afgelopen drie jaar kunt bekijken. Deze kan je hier vinden. De thema’s die we toen hebben behandeld kan je op deze pagina ook vinden.

Meldt je nu aan voor de online inspiratiesessie van Paulien Vervoorn

Op woensdag 2 maart om 9 uur s’ochtends geeft Paulien ook online inspiratiesessie rondom het thema Preken over geld. In deze zoom-meeting praat je samen met andere sprekers, predikanten en voorgangers over preken over geld. Je verlaat de videomeeting met informatie, tips en inzichten die je nog dezelfde week kunt toepassen. Je ontvangt nieuwe motivatie of inspiratie over (s)preken over geld van Paulien en spart met collega’s met diverse kerkelijke achtergronden.

Hoe werkt het?
Wat? Online inspiratie-uur.
Wanneer? Woensdag, 2 maart 2022 om 9 uur s’ochtends.
Wat kost het? €39,-.
Aanmelden? Dat hier.

Neem gerust contact met ons op

    Zielhorsterweg 71
    3813ZX Amersfoort
    E-mail: info@gabrielfb.nl
    Tel: 033-4556555