Achtergrondinformatie
40 dagen inspiratie: Geld als middel voor zinvol leven

Doel

Met de 40-dagentijd overdenkingen willen we elkaar stimuleren om stil te staan bij onze relatie tussen geld, geloof en zinvol leven. Geld heeft namelijk een rol in ieders leven. Het is een middel waar je mooie dingen mee kunt doen. Tegelijkertijd kan het ook onrust geven. Wist je dat het onderwerp rondom geld in de top 3 staat waar echtparen ruzie over hebben? De Bijbel geeft ons veel wijsheid over het omgaan met geld. Meer dan 2.350 Bijbelteksten hebben hiermee te maken. Omgaan met en denken over geld zoals God het heeft bedoeld geeft rust en vrede.

Iedere dag een ander onderwerp
We hebben allemaal met geld te maken, ieder op zijn of haar eigen manier. De overdenkingen zijn dus waardevol voor iedereen. We hebben ervoor gekozen om allerlei onderwerpen aan bod te laten komen. De ene dag zal het onderwerp toepasselijker zijn dan een andere dag. We willen je uitdagen dat als een onderwerp op een dag iets minder voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is, je nagaat wie je hiermee kan inspireren. Stuur de mails gerust door.

De schrijvers

De overdenkingen zijn geschreven door Antonie Treuren, Joëlla Opraus, Paul van der Laan, Koert Jansen, Hans Alblas, Bram Rebergen, Harmen Niemeijer, Joop Gankema, Tom Kolsters, Carla van der Vlist en Maroesja.

Joëlla Opraus – de Visser (1983) is de oprichter van financieel platform How 2 Spend It. Joëlla startte 16 jaar geleden in het bankwezen, stapte daarna over naar de schuldhulpverlening om uiteindelijk alle kennis en ervaring te combineren en dit te delen op een manier die de mensen meer aan zou spreken. Met haar blog en haar boek ‘De Financiële Detox’ bereikte ze al vele duizenden mensen op een laagdrempelige manier over het onderwerp ‘geld’. Als bestuurslid van Stichting Encour deelt ze deze kennis en ervaring ook graag voor de christelijke doelgroep.
Thuis is geld ook een veel besproken onderwerp. Joëlla is namelijk getrouwd met Jeroen, die van zijn passie voor het onderwerp zijn werk heeft gemaakt als financieel planner. En met de kinderen Boaz (7) en Benjamin (3) worden uiteraard ook de nodige onderhandelingen gevoerd over geld en speelgoed. En als er dan nog wat vrije tijd over is, gaat Joëlla graag uit eten met vrienden, een stuk wandelen of duikt ze lekker op de bank met een goed boek.

Dr. Paul van der Laan (1951) is geboren in de Amsterdamse Jordaan. Op 22 jarige leeftijd bekeerde hij zich tot het christelijk geloof. Hij volgde zijn theologische opleiding in Scheveningen en Brussel en promoveerde op de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een rijk geschakeerde carrière en functioneerde onder andere als directeur van de Centrale Pinkster Bijbelschool/Azusa Theologische Opleiding, eindredacteur bij de Evangelische Omroep en hoogleraar in theologie en kerkgeschiedenis aan de Southeastern University in Lakeland, Florida in de Verenigde Staten. Hij is getrouwd met Rina en zij hebben twee kinderen; Timon en Natasja. Bijbelonderwijs en kerkgeschiedenis welke voor iedereen toegankelijk is, is de passie en tegelijkertijd de specialiteit van Paul van der Laan. Hij is de auteur van zeven boeken over een diversiteit van theologische onderwerpen.

Bram Rebergen (1964) is getrouwd met Mirjam en vader van 3 kinderen en opa van een kleinkind. In het dagelijks leven is hij werkzaam als algemeen directeur van Youth for Christ Nederland.

Naast zijn functie als directeur is hij actief als publicist en columnist, spreekt hij in kerken, verzorgt hij seminars en houdt hij zich bezig met de profilering en positionering van de christelijke identiteit van organisaties en instellingen.  Bram is in het verleden werkzaam geweest als programmadirecteur van het Flevo festival en als directeur van een brede welzijns- en hulpverleningsorganisatie.

Bezig zijn met de relevantie en de rijkdom van het Evangelie in een voortdurend wijzigend context van samenleving en dagelijkse realiteit is zijn passie.

Bram houdt van lange wandelingen in de prachtige bossen van Nederland, hij sport graag en geniet van vriendschap, een goed gesprek een mooie voetbalwedstrijd en een goed boek. Een glas wijn bij een lekkere maaltijd zijn voor hem de goeie dingen van het leven.

René van Loon (1966) studeerde economie en theologie. Hij is predikant binnen de Protestantse Kerk en sinds 2013 verbonden aan de Hervormde wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam-Centrum. Eerder werkte hij als predikant in Capelle aan den IJssel en daarvoor was hij stafwerker bij de christelijke studentenbeweging IFES-Nederland.

René schreef onder meer de Oriëntatiecursus christelijk geloof en de boeken Gaan voor God (over discipelschap) en Lente in de kerk. Hij is getrouwd met Annette, samen hebben zij vier kinderen, van wie er twee getrouwd zijn en één een relatie heeft. Hij reist regelmatig met groepen naar Israël en heeft een warm hart voor missionair werk.

Leo de Vos (1947) is van 1984-2007 werkzaam geweest als programmamaker rtv bij de afdeling Kinderprogramma’s van de EO. De laatste twee jaren van zijn werkzame leven (2006-2007) maakte hij als schrijvende redacteur/journalist artikelen voor het programmablad Visie. Zijn expertise bij de EO was het beantwoorden van geloofsvragen van kinderen. Hij schreef ook een aantal boeken.

Leo is gescheiden en heeft drie zoons waarvan de oudste is verongelukt. Op dit moment schrijft hij artikelen voor Uitdaging en als vrijwilliger levensboeken voor oudere mensen. Daarnaast treedt hij regelmatig op met de band waarin hij speelt, leidt hij al 30 jaar gesprekskringen en richtte hij in 1979 in Vlaardingen de ‘Praatclub’ op die nog steeds bestaat. Hij houdt van gitaarspelen, klassieke muziek, schaken, films kijken, fotograferen en lezen.

Joop Gankema (1949) is oud directeur van stichting opwekking en op dit moment bestuursvoorzitter van Groot Nieuws Radio. Op 18 jarige leeftijd kwam hij radicaal tot bekering en werd opgenomen in de Gospel groep The Burning Candles. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven Wil van Prooien en zij kregen vier kinderen en elf klein kinderen. Opgeleid in de elektrotechniek heeft hij jaren voor diverse bedrijven gewerkt tot het moment dat hij geroepen werd om de organisatie Opwekking te mogen leiden. Daar heeft hij met ongelooflijk veel plezier mogen zien hoe God door de organisatie, maar ook door de levens van heel veel vrijwilligers mensen levens van mensen heeft veranderd. Op dit moment bekleedt hij nog een paar bestuur functies en mag hij een aantal jonge mensen coachen. Ook is hij bezig op te schrijven wat God door de jaren heen in zijn leven en werk heeft gedaan.

Wim Dekker (1950) is geboren in Ermelo. Hij studeerde theologie in Utrecht en werd predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij had altijd veel belangstelling voor de missionaire dimensie van het kerk zijn. Daarom begon hij zijn loopbaan bewust in het vanouds niet zo kerkelijke noorden van het land en enige tijd later was hij acht jaar voorganger van de hervormde gemeente in Rotterdam-Delfshaven. Daar maakte hij een vernieuwing van de gemeente mee, die tot op vandaag zich heeft doorgezet.

Tijdens de tweede helft van zijn loopbaan was hij voltijds in dienst bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland. Daar was hij vooral werkzaam bij de afdeling Areopagus, die zich toelegt op training van predikanten  in contextuele en missionaire verkondiging.  Hij promoveerde op een studie over de ervaring van afwezigheid van God in de moderne Europese samenleving en publiceerde verschillende boeken over de vraag hoe de kerk haar weg kan vinden in een seculiere wereld. In 2015  ging hij met emeritaat vanwege de pensioengerechtigde leeftijd. Tot op de dag van vandaag gaat hij tweemaal per zondag voor in gemeenten binnen de PKN, vervult hij  doordeweekse spreekbeurten en schrijft hij artikelen in verschillende bladen. Momenteel werkt hij aan een publicatie over bekering of bestaansverheldering. Hij is getrouwd, heeft vijf kinderen, van wie er twee ook predikant zijn en zestien kleinkinderen. In zijn vrije tijd werkt hij veel in zijn moestuin en houdt hij zich bezig met het verzorgen van zijn verschillende soorten sierkippen, ganzen en eenden.

Peter Briscoe (1950) is oorspronkelijk Engels en studeerde scheikunde en management in Engeland. Hij heeft een divers werkverleden. Hij werkte als directeur in diverse commerciële bedrijven. Hij is mede-oprichter van het IAASS. Maar ook in de christelijke wereld heeft hij veel mogen betekenen. Hij is oprichter en directeur geweest van CBMC en oprichter van Europartners, Stichting Encour en het European Economic Summit. Hij en zijn vrouw Didie hebben drie dochters en vijf kleinkinderen en is voorzitter van de kerkenraad bij de Baptistengemeente Leiden.

Wim Kater (45) is getrouwd met Evelien, vader van drie prachtige kinderen. Hij startte zijn eerste onderneming toen hij 12 was. Op zijn 18e kwam hij tot geloof in Jezus Christus. Na zijn agrarische en theologische studies besloot hij zijn onderneming te verkopen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. De volgende 12 jaar vervulde hij diverse commerciële functies. In 2015 is hij begonnen als directeur van CBMC Nederland, nadat God hem op een bijzondere manier hiertoe riep. Een landelijk netwerk van ongeveer 1200 ondernemers en andere businessleiders, waarin Jezus Christus de centrale Persoon is. Het is het diepe verlangen en ook geloof, dat God in en door business transformatie en impact gaat brengen wat CBMC kleurt.

Interactie

Heb je behoefte om te discussiëren of een reactie te geven? Dit kan bijvoorbeeld via social media. Hier nodigen we je hartelijk voor uit. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Vervolg

Wij hopen natuurlijk dat de 40 dagen je inspireren tot verdere verdieping. We hebben ook zelf ontdekt dat “Jezus volgen met je geld” niet een quick fix is maar een weg is die je verder kunt gaan volgen. Hierdoor ga je verder groeien in financiële rust. Wij hebben daarvoor diverse vervolgmogelijkheden ontwikkeld:

Cursus Jouw geld telt
Stichting Encour biedt in samenwerking met Gabriël een cursus “Jouw geld telt” aan van vijf avonden waarin alle Bijbelse principes rondom geld aan bod komen. Op een praktische wijze ontdek je hoe je God (nog) meer kunt dienen met je geld. Ook biedt Stichting Encour een training aan zodat iemand uit jullie gemeente de cursus zelf kan verzorgen. Stichting Encour kan deze training in de vorm van een Money & Marriage weekend ook plaatselijk verzorgen. Voor meer informatie hierover stuur een mailtje naar info@encour.nl en wij informeren jou over de mogelijkheden en kosten.

Gratis e-cursus
Via de website van encour kun je via deze link een gratis e-cursus volgen over bijbels omgaan met geld.

Als kring aan de slag met het thema geld
Hiervoor zijn verschillende opties: 1) Bespreek één of meerdere van je favoriete mails, uit het 40 dagen inspiratie, met je kring en doe samen de uitdaging van de bijbehorende mail. 2)Stichting Encour heeft ook kringmateriaal over financiële vrijheid ontwikkeld. Hiermee kun je 5 kringavonden vullen. Dit MoneyLife materiaal kun je afnemen nadat een kringleider een instructieavond bij Stichting Encour heeft gevolgd en daardoor gecertificeerd is. Kijk hier voor meer informatie.

Persoonlijk advies
De adviseurs van Gabriël weten alles over financiën en proberen zelf als christen zo goed mogelijk hun geld te beheren zoals God dat heeft bedoeld. Wil je je totale financiën samen eens doornemen of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld een hypotheek, vermogensbeheer of verzekeringen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Gabriël. Voor het persoonlijk verder toepassen van de Bijbelse principes kun je terecht bij een medewerker van Stichting Encour.

Coaching
Wij bieden een coachingstraject aan waarin het draait om de waarom-vraag, waarom je keuzes maakt rondom geld. We verdiepen ons met jou in het gedrag achter de financiële keuzes. Met als inspiratie daarachter wat de Bijbel ons erover leert. Kijk hier voor meer informatie.

Preken over geld

Als je een spreker bent en wilt preken over het thema geld dan willen we je graag inspireren. Ons bestuurslid van Stichting Gabriël, Paulien Vervoorn (eigenaar Geloofwaardig Spreken), schreef twee blogs rondom Preken over geld. In de eerste vind je tips voor het preken over geld. In de tweede blog vind je preeksuggesties voor een preek over blijmoedig geven (n.a.v. 2 Kor. 8 en 9), één van de vele aspecten van omgaan met geld.

Een laatste inspiratie-mogelijkheid die we je willen geven is dat je de overdenkingen van de afgelopen drie jaar kunt bekijken. Deze kan je hier vinden. De thema’s die we toen hebben behandeld kan je op deze pagina ook vinden.

Neem gerust contact met ons op

    Zielhorsterweg 71
    3813ZX Amersfoort
    E-mail: info@gabrielfb.nl
    Tel: 033-4556555