Achtergrondinformatie
40 dagen inspiratie: Geld als middel voor zinvol leven

Doel

Met de 40-dagentijd overdenkingen willen we elkaar stimuleren om stil te staan bij onze relatie tussen geld, geloof en zinvol leven. Geld heeft namelijk een rol in ieders leven. Het is een middel waar je mooie dingen mee kunt doen. Tegelijkertijd kan het ook onrust geven. Wist je dat het onderwerp rondom geld in de top 3 staat waar echtparen ruzie over hebben? De Bijbel geeft ons veel wijsheid over het omgaan met geld. Meer dan 2.350 Bijbelteksten hebben hiermee te maken. Omgaan met en denken over geld zoals God het heeft bedoeld geeft rust en vrede.

Iedere dag een ander onderwerp
We hebben allemaal met geld te maken, ieder op zijn of haar eigen manier. De overdenkingen zijn dus waardevol voor iedereen. We hebben ervoor gekozen om allerlei onderwerpen aan bod te laten komen. De ene dag zal het onderwerp toepasselijker zijn dan een andere dag. We willen je uitdagen dat als een onderwerp op een dag iets minder voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is, je nagaat wie je hiermee kan inspireren. Stuur de mails gerust door.

De schrijvers

De overdenkingen zijn geschreven door Andries Knevel, Joop Gankema, Paul van der Laan, Fokke Kooistra, Connie Karsten, Leo de Vos en Peter Briscoe.

Andries Knevel (1952) is een Nederlandse theoloog, schrijver en radio- en televisiepresentator. Hij is de voormalig programmadirecteur van de Evangelische Omroep. Met enige regelmaat gaat hij voor als predikant in verschillende kerken. Verder schreef hij ook een aantal boeken. In zijn vrije tijd is hij graag thuis te vinden. Hij houdt van lekker eten, lezen en boeken schrijven. Samen met zijn vrouw Rietje heeft hij drie kinderen.

Joop Gankema (1949) is oud directeur van stichting opwekking en op dit moment bestuursvoorzitter van Groot Nieuws Radio. Op 18 jarige leeftijd kwam hij radicaal tot bekering en werd opgenomen in de Gospel groep The Burning Candles. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven Wil van Prooien en zij kregen vier kinderen en elf klein kinderen. Opgeleid in de elektrotechniek heeft hij jaren voor diverse bedrijven gewerkt tot het moment dat hij geroepen werd om de organisatie Opwekking te mogen leiden. Daar heeft hij met ongelooflijk veel plezier mogen zien hoe God door de organisatie, maar ook door de levens van heel veel vrijwilligers mensen levens van mensen heeft veranderd. Op dit moment bekleedt hij nog een paar bestuur functies en mag hij een aantal jonge mensen coachen. Ook is hij bezig op te schrijven wat God door de jaren heen in zijn leven en werk heeft gedaan.

Dr. Paul van der Laan (1951) is geboren in de Amsterdamse Jordaan. Op 22 jarige leeftijd bekeerde hij zich tot het christelijk geloof. Hij volgde zijn theologische opleiding in Scheveningen en Brussel en promoveerde op de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een rijk geschakeerde carrière en functioneerde onder andere als directeur van de Centrale Pinkster Bijbelschool/Azusa Theologische Opleiding, eindredacteur bij de Evangelische Omroep en hoogleraar in theologie en kerkgeschiedenis aan de Southeastern University in Lakeland, Florida in de Verenigde Staten. Hij is getrouwd met Rina en zij hebben twee kinderen; Timon en Natasja. Bijbelonderwijs en kerkgeschiedenis welke voor iedereen toegankelijk is, is de passie en tegelijkertijd de specialiteit van Paul van der Laan. Hij is de auteur van zeven boeken over een diversiteit van theologische onderwerpen.

Peter Briscoe (1950) is oorspronkelijk Engels en studeerde scheikunde en management in Engeland. Hij heeft een divers werkverleden. Hij werkte als directeur in diverse commerciële bedrijven. Hij is mede-oprichter van het IAASS. Maar ook in de christelijke wereld heeft hij veel mogen betekenen. Hij is oprichter en directeur geweest van CBMC en oprichter van Europartners, Stichting Encour en het European Economic Summit. Hij en zijn vrouw Didie hebben drie dochters en vijf kleinkinderen en is voorzitter van de kerkenraad bij de Baptistengemeente Leiden.

Connie Karsten (1948) is getrouwd met John, moeder van twee volwassen getrouwde kinderen en oma van vijf geweldige kleinkinderen. Preken, onderwijs geven, schrijven en pastoraat zijn haar passies. Zij werkte meer dan 35 jaar op een hbo theologie als docente praktische theologie en is nog steeds één van de voorgangers van een plaatselijke evangelische pinkstergemeente. Daarnaast is zij op verschillende manieren verbonden met het werk van justitie en dat van jeugdzorg.

Ze draait ook mee in landelijke bestuursverbanden omdat zij gelooft in samenwerken. Sinds een aantal jaren maakt zij deel uit van het bestuur van Kerken met Stip, een uit het justitiepastoraat voortgekomen organisatie die zich richt op het werven en ondersteunen van kerken die mee willen werken aan zorg in de breedste zin van het woord aan ex-gedetineerden.

Leo de Vos (1947) is van 1984-2007 werkzaam geweest als programmamaker rtv bij de afdeling Kinderprogramma’s van de EO. De laatste twee jaren van zijn werkzame leven (2006-2007) maakte hij als schrijvende redacteur/journalist artikelen voor het programmablad Visie. Zijn expertise bij de EO was het beantwoorden van geloofsvragen van kinderen. Hij schreef ook een aantal boeken.

Leo is gescheiden en heeft drie zoons waarvan de oudste is verongelukt. Op dit moment schrijft hij artikelen voor Uitdaging en als vrijwilliger levensboeken voor oudere mensen. Daarnaast treedt hij regelmatig op met de band waarin hij speelt, leidt hij al 30 jaar gesprekskringen en richtte hij in 1979 in Vlaardingen de ‘Praatclub’ op die nog steeds bestaat. Hij houdt van gitaarspelen, klassieke muziek, schaken, films kijken, fotograferen en lezen.

Fokke Kooistra (1968) woont in Almere, is getrouwd met Anneke en samen hebben ze 5 kinderen. Hij is voorganger geweest van de Baptistengemeente Lelystad waar ze als gezin nog steeds deel vanuit maken. Hij spreekt regelmatig in diverse met name baptistengemeenten. Hij is ondernemer en verbonden aan de internet evangelisatie organisatie Jesus.net. Zijn passie is om nieuwe media en technologie in te zetten voor de verspreiding van het evangelie en de bijbel. Zijn vrije tijd brengt hij graag door met wandelen en lezen.

Interactie

Heb je behoefte om te discussiëren of een reactie te geven? Dit kan bijvoorbeeld via social media. Hier nodigen we je hartelijk voor uit. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Vervolg

Wij hopen natuurlijk dat de 40 dagen je inspireren tot verdere verdieping. We hebben ook zelf ontdekt dat “Jezus volgen met je geld” niet een quick fix is maar een weg is die je verder kunt gaan volgen. Hierdoor ga je verder groeien in financiële rust. Wij hebben daarvoor diverse vervolgmogelijkheden ontwikkeld:

Cursus Jouw geld telt
Stichting Encour biedt in samenwerking met Gabriël een cursus “Jouw geld telt” aan van vijf avonden waarin alle Bijbelse principes rondom geld aan bod komen. Op een praktische wijze ontdek je hoe je God (nog) meer kunt dienen met je geld. Ook biedt Stichting Encour een training aan zodat iemand uit jullie gemeente de cursus zelf kan verzorgen. Stichting Encour kan deze training in de vorm van een Money & Marriage weekend ook plaatselijk verzorgen. Voor meer informatie hierover stuur een mailtje naar info@encour.nl en wij informeren jou over de mogelijkheden en kosten.

Gratis e-cursus
Via de website van encour kun je via deze link een gratis e-cursus volgen over bijbels omgaan met geld.

Als kring aan de slag met het thema geld
Hiervoor zijn verschillende opties: 1) Bespreek één of meerdere van je favoriete mails, uit het 40 dagen inspiratie, met je kring en doe samen de uitdaging van de bijbehorende mail. 2)Stichting Encour heeft ook kringmateriaal over financiële vrijheid ontwikkeld. Hiermee kun je 5 kringavonden vullen. Dit MoneyLife materiaal kun je afnemen nadat een kringleider een instructieavond bij Stichting Encour heeft gevolgd en daardoor gecertificeerd is. Kijk hier voor meer informatie.

Persoonlijk advies
De adviseurs van Gabriël weten alles over financiën en proberen zelf als christen zo goed mogelijk hun geld te beheren zoals God dat heeft bedoeld. Wil je je totale financiën samen eens doornemen of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld een hypotheek, vermogensbeheer of verzekeringen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Gabriël. Voor het persoonlijk verder toepassen van de Bijbelse principes kun je terecht bij een medewerker van Stichting Encour.

Coaching
Wij bieden een coachingstraject aan waarin het draait om de waarom-vraag, waarom je keuzes maakt rondom geld. We verdiepen ons met jou in het gedrag achter de financiële keuzes. Met als inspiratie daarachter wat de Bijbel ons erover leert. Kijk hier voor meer informatie.

Neem gerust contact met ons op

Zielhorsterweg 71
3813ZX Amersfoort
E-mail: info@gabrielfb.nl
Tel: 033-4556555