Achtergrondinformatie
De vreugde van genoeg
De vreugde van genoeg
Doel
Met de 40-dagentijd overdenkingen willen we elkaar stimuleren om stil te staan bij onze relatie tussen geld, geloof en zinvol leven. Geld heeft namelijk een rol in ieders leven. Het is een middel waar je mooie dingen mee kunt doen. Tegelijkertijd kan het ook onrust geven. Wist je dat het onderwerp rondom geld in de top 3 staat waar echtparen ruzie over hebben? De Bijbel geeft ons veel wijsheid over het omgaan met geld. Meer dan 2.350 Bijbelteksten hebben hiermee te maken. Omgaan met en denken over geld zoals God het heeft bedoeld geeft rust en vrede.
Iedere dag samen een stukje verder op reis
We hebben allemaal met geld te maken, ieder op zijn of haar eigen manier. De overdenkingen zijn waardevol voor iedereen. Via een virtuele pelgrimstocht, uitgesplitst in weekthema’s, komen allerlei onderwerpen aan bod. De overdenkingen zijn geschreven door Andries Knevel, Joop Gankema, Bram Rebergen, Joëlla Opraus, Paul van der Laan, Ben Verboom, Jeroen Dorstijn, Maroesja van der Pols, Bart van de Vrie, Carla van der Vlist, Tom Kolsters, Wieger Sikkema, Henno Couprie, Wim Dekker en Leo de Vos.
De schrijvers
Andries Knevel (1952) is getrouwd met Rietje en samen hebben ze drie kinderen. Andries is een Nederlandse theoloog, schrijver en radio- en televisiepresentator. Hij is een voormalig medewerker van de Evangelische Omroep waarbij hij onder meer in functie is geweest als presentator en programmadirecteur. Met enige regelmaat gaat hij voor als predikant in verschillende kerken.
Bram Rebergen (1964) is getrouwd met Mirjam en vader van 3 kinderen en opa van een kleinkind. In het dagelijks leven is hij werkzaam als algemeen directeur van Youth for Christ Nederland.
Naast zijn functie als directeur is hij actief als publicist en columnist, spreekt hij in kerken, verzorgt hij seminars en houdt hij zich bezig met de profilering en positionering van de christelijke identiteit van organisaties en instellingen. Bram is in het verleden werkzaam geweest als programmadirecteur van het Flevo festival en als directeur van een brede welzijns- en hulpverleningsorganisatie.
Bezig zijn met de relevantie en de rijkdom van het Evangelie in een voortdurend wijzigend context van samenleving en dagelijkse realiteit is zijn passie.
Bram houdt van lange wandelingen in de prachtige bossen van Nederland, hij sport graag en geniet van vriendschap, een goed gesprek een mooie voetbalwedstrijd en een goed boek. Een glas wijn bij een lekkere maaltijd zijn voor hem de goeie dingen van het leven.
Joop Gankema (1949) is oud directeur van stichting opwekking en op dit moment bestuursvoorzitter van Groot Nieuws Radio. Op 18 jarige leeftijd kwam hij radicaal tot bekering en werd opgenomen in de Gospel groep The Burning Candles. Hij is getrouwd met de liefde van zijn leven Wil van Prooien en zij kregen vier kinderen en elf klein kinderen. Opgeleid in de elektrotechniek heeft hij jaren voor diverse bedrijven gewerkt tot het moment dat hij geroepen werd om de organisatie Opwekking te mogen leiden. Daar heeft hij met ongelooflijk veel plezier mogen zien hoe God door de organisatie, maar ook door de levens van heel veel vrijwilligers mensen levens van mensen heeft veranderd. Op dit moment bekleedt hij nog een paar bestuur functies en mag hij een aantal jonge mensen coachen. Ook is hij bezig op te schrijven wat God door de jaren heen in zijn leven en werk heeft gedaan.
Bart van de Vrie (1983) is als bestuurslid actief bij stichting Encour en maakt mensen graag enthousiast om na te denken hoe ze de tijd, het talent en het bezit dat ze ontvangen hebben kunnen delen met anderen en kunnen inzetten voor God.
Hij woont samen met zijn vrouw Nienke en hun twee zonen in Amersfoort en is daar ook betrokken bij de baptistengemeente.
Paul van der Laan (1951) is geboren in de Amsterdamse Jordaan. Hij is getrouwd met Rina De Munck. Zij hebben twee kinderen, Timon en Natasja, en één kleinzoon Lasse Naron. Hun dochter Natasja is de oprichter en directeur van Gabriël Financiële Bescherming.
Op 22-jarige leeftijd bekeerde Paul zich tot het christelijk geloof, hetgeen zijn leven een radicale wending gaf. Hij volgde zijn theologische opleiding in Scheveningen, Brussel en promoveerde tenslotte aan de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk.
Hij heeft een rijkgeschakeerde carrière en werkte onder andere als leraar en directeur van de Centrale Pinkster Bijbelschool, eindredacteur bij de Evangelische Omroep en hoogleraar in theologie en kerkgeschiedenis aan de Southeastern University in Lakeland, Florida in de Verenigde Staten.
Hij is de auteur van diverse boeken over een diversiteit van theologische en kerkhistorische onderwerpen. Het is zijn passie om de Bijbelse tekst begrijpelijk en toepasbaar te maken.
Wieger Sikkema (1966) is getrouwd met Marja, vader van 5 kinderen en 4 schoonkinderen en 4 kleinkinderen. Hij is sinds 2015 voorganger van een evangelische gemeente in Apeldoorn en heeft daarvoor verschillende andere kerkelijke gemeenten mogen dienen in diezelfde rol.
Zijn passie en roeping liggen bij de kerk. Hoe vormen we een levende gemeenschap van mensen die allemaal Jezus willen volgen? Wat vraagt dat vandaag de dag? Wat bedoelde Jezus met het bouwen van Zijn kerk? Uitdagende vragen in een tijdperk waarin het individu en keuzevrijheid centraal staan. Waar botst dat met het ideaal van Jezus? Waar liggen kansen? Hoe werkt het evangelie bevrijdend, helend door in levens van mensen?
Naast zijn werk in de kerk is Wieger bewogen met mensen die lijden onder onrecht. Als ‘geestelijk leider’ is hij diverse keren meegeweest met een Muskathlon. De vervolgde kerk en het werk van Open Doors hebben daarbij zijn hart.
Henno Couprie (1962) is getrouwd met Joyce en vader van 3 studerende kinderen. In het dagelijks leven is hij werkzaam als directeur-bestuurder van Leprazending Nederland uit Apeldoorn.
Hij is opgeleid als Tropisch Landbouwkundige en werkte enkele jaren in ontwikkelingsprojecten en als uitgezonden zendingswerker in het buitenland.
Hij houdt zich graag bezig met persoonlijk zingeving en heeft als motto: het goede goed doen. Deze zomer verhuisde hij naar een huis op de Veluwe om daar dichter bij de natuur te leven en te kijken hoe in het klein bij te kunnen dragen aan beheer van de schepping en biodiversiteit.
Henno houdt daarnaast van het volgen van de actualiteit via krant, tijdschriften en tv, leest veel en gaat met familie en vrienden graag wandelen of fietsen.
Maroesja van der Pols is bedrijfswetenschapper met een passie voor ondernemen. Ze is oprichter en directeur van 7LIFE International en initiatiefnemer van de BE Excellent Events. Haar persoonlijke expertise op het gebied van (strategisch) HRM, duurzame talentontwikkeling en bedrijfskunde kan ze goed kwijt binnen het 7Life Model. Als ondernemer is ze bovendien een nieuw gebied in gestapt van schrijven: van boeken en tijdschriften tot lesmaterialen. Ze wordt enthousiast van inzicht geven in communicatie en interactie. Hoe kijk je naar de wereld om je heen, hoe luister je naar anderen, hoe leer en motiveer jij. Hoe werk je samen, wanneer heb je een klik en wat gebeurt er als je niet gehoord, niet gewaardeerd wordt? Hele handige inzichten die je nodig hebt, op allerlei momenten en in heel veel situaties.
Jeroen Dorstijn is samen met zijn vrouw Petra voorganger en oprichter van GODcentre Gouda, een jonge en snelgroeiende gemeente. Daarnaast wordt hij veel als spreker gevraagd door kerken, organisaties en jongerenevenementen. Zijn passie voor Jezus proef je in de manier waarop hij spreekt en schrijft. Hij heeft een diep verlangen om mensen dichter aan het hart van Jezus te brengen en de waarheid van Gods Woord op een praktische manier over te brengen.
Naast alle drukte weet hij hoe belangrijk momenten van ontspanning zijn. Op die momenten is hij aan het hardlopen, wielrennen, zwemmen, lezen of heerlijk met familie. Jeroen en Petra zijn de trotse ouders van hun vier kinderen; Boaz, Hanna, Judah en Zoë.
Ben Verboom (1991) is getrouwd met Dorien en ze genieten samen van hun zoon Lukas. Sinds het begin van de coronacrisis leiden ze samen Life Access, een multiculturele kerk in Amsterdam. Ben is een gepassioneerd spreker, theoloog en hij brengt de boodschap van het evangelie op een enthousiaste manier. Naast zijn werk als voorganger traint Ben anderen in spreekvaardigheid en leiderschap via Bron trainingen. Hij vindt het heerlijk om te crossfitten, met gezondheid bezig te zijn en avondjes in de sauna te vertoeven.
De grote droom van Ben en zijn vrouw is dat de zoveel mogelijk kerken in Nederland te helpen om de weg weer vinden naar groei. Via hun stichting Kerkgroei.nl zette zij zich in om het beste werk van organisaties, denominaties en bediening te verbinden aan de kerk!
Wim Dekker (1950) is geboren in Ermelo. Hij studeerde theologie in Utrecht en werd predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij had altijd veel belangstelling voor de missionaire dimensie van het kerk zijn. Daarom begon hij zijn loopbaan bewust in het vanouds niet zo kerkelijke noorden van het land en enige tijd later was hij acht jaar voorganger van de hervormde gemeente in Rotterdam-Delfshaven. Daar maakte hij een vernieuwing van de gemeente mee, die tot op vandaag zich heeft doorgezet.
Tijdens de tweede helft van zijn loopbaan was hij voltijds in dienst bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland. Daar was hij vooral werkzaam bij de afdeling Areopagus, die zich toelegt op training van predikanten in contextuele en missionaire verkondiging. Hij promoveerde op een studie over de ervaring van afwezigheid van God in de moderne Europese samenleving en publiceerde verschillende boeken over de vraag hoe de kerk haar weg kan vinden in een seculiere wereld.
In 2015 ging hij met emeritaat vanwege de pensioengerechtigde leeftijd. Tot op de dag van vandaag gaat hij tweemaal per zondag voor in gemeenten binnen de PKN, vervult hij doordeweekse spreekbeurten en schrijft hij artikelen in verschillende bladen. Hij is getrouwd, heeft vijf kinderen, van wie er twee ook predikant zijn en zestien kleinkinderen. In zijn vrije tijd werkt hij veel in zijn moestuin en houdt hij zich bezig met het verzorgen van zijn verschillende soorten sierkippen, ganzen en eenden.
Leo de Vos (1947) kwam op zijn 20e tot geloof door een gesprek met een oom. Dat gebeurde net op het moment dat hij met zijn zangduo 2e was geworden in een talentenjacht van Veronica. Dat leverde een platencontract op en de eerste single was al opgenomen.
Hij trok zich terug uit de platenwereld en sloot zich aan bij een kerk in Vlaardingen. Youth for Christ koffiebars werden een metier waarin hij zich met nieuwe zangduo’s thuis voelde. Hij trad op in het hele land. In 1980 kreeg hij de opdracht een TV-liedjesprogramma van de BBC te vertalen en uit te voeren. Leo werd aangenomen bij EO Kinderprogramma’s waar hij 22 jaar lang met groot plezier mocht werken voor radio en TV. Hij bekwaamde zich in het beantwoorden van moeilijke geloofsvragen van kinderen. Daarover verschenen enkele boeken van zijn hand.
In Leo’s huwelijk werden drie kinderen geboren. Zijn oudste werd predikant in de Broedergemeente te Utrecht, maar verloor in 2018 het leven door een verkeersongeluk. Na zijn pensioen opende zich voor hem de eindeloze vruchtbare velden van het vrijwilligerswerk. Hij doet sindsdien onafgebroken kringwerk, is herhaaldelijk ouderling in de PKN te Linschoten, is taalmaatje, schrijft levensboeken voor ouderen, trad met een bandje op in kerken en begeleidt nu regelmatig liederen in een bejaardentehuis in Harmelen. Hij beantwoordt geloofsvragen voor Vraagaangod.nl, en neemt deel aan het bestuur van het kunstcollectief Ars Pro Deo, dat reizende exposities organiseert in samenwerking met hulporganisaties als IJM en ZOA.
Leo houdt van gitaarspelen en zingen, klassieke muziek, schaken, films kijken, fotograferen, schrijven en lezen.
Carla van der Vlist (1968) heeft na het behalen van haar studie aan de Sociale Academie op de Christelijke Hogeschool Ede en een aanvullend studiejaar aan de Reformatorische Bijbelschool ‘De Wittenberg’, gewerkt bij het COA voor opvang van vluchtelingen. Vanaf 1995 op diverse wijze in dienst van het diaconale werk van de Protestantse kerk (zowel lokaal, regionaal als landelijk). Vanaf 2007 betrokken bij en verantwoordelijk geweest voor het werk van Kerk in Actie in Nederland. Medeoprichter van SchuldHulpMaatje in Nederland, sinds 2018 directielid. Carla is woonachtig in Alblasserdam en heeft samen met haar man 3 volwassen kinderen.
Tom Kolsters (1982) is werkzaam voor de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland als projectleider Marketing & Communicatie. Hij studeerde Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Al vrij snel ging zijn passie uit naar de diaconale rol en positie van kerken in binnen- en buitenland. Hij werkte enkele jaren als consulent bij Kerk in Actie van de Protestantse Kerk. Sinds 2020 is hij werkzaam voor SchuldHulpMaatje Nederland. Tom zet zich vooral in voor een meer preventieve en signalerende rol bij geldzorgen die kerken en kerkleden kunnen vervullen in het dagelijkse leven. Naast SchuldHulpMaatje zet Tom zich graag vrijwillig in voor diverse stichtingen die vanuit christelijke waarden zich inzetten voor ‘het goede leven’ voor mensen. Tom woont in Dordrecht, is getrouwd met Aryanne en vader van vier kinderen.
Vervolg
“Jezus volgen met je geld” is niet een quick fix, maar een weg die je verder kunt gaan volgen. Hierdoor ga je verder groeien in financiële rust. Wil je meer hierover leren en dit toepassen in je leven? Lees dan hieronder welke vervolgmogelijkheden we bieden.
Cursus Jouw geld telt
Stichting Encour biedt de cursus “Jouw geld telt” aan van vijf avonden waarin alle Bijbelse principes rondom geld aan bod komen. Op een praktische wijze ontdek je hoe je God (nog) meer kunt dienen met je geld. Ook biedt Stichting Encour een training aan zodat jij of iemand uit jullie gemeente de cursus zelf kan verzorgen. Deze cursus is er ook in een variant van een Money & Marriage weekend. Wil je meer informatie hierover? Stuur dan een mailtje naar info@encour.nl en wij informeren jou over de mogelijkheden en kosten.
Gratis e-cursus
Via deze link kun je een gratis e-cursus volgen over bijbels omgaan met geld.
Als kring aan de slag met het thema geld
Hiervoor zijn verschillende opties:
1) Bespreek één of meerdere van je favoriete overdenkingen uit de 40 dagen met je kring en doe samen de uitdaging van de bijbehorende mail.
2)Stichting Encour heeft ook kringmateriaal over financiële vrijheid ontwikkeld. Hiermee kun je 5 kringavonden vullen. Dit MoneyLife materiaal kun je afnemen nadat een kringleider een instructieavond bij Stichting Encour heeft gevolgd en daardoor gecertificeerd is. Kijk hier voor meer informatie.
Persoonlijk advies
De adviseurs van Gabriël weten alles over financiën en proberen zelf als christen zo goed mogelijk hun geld te beheren zoals God dat heeft bedoeld. Wil je je totale financiën samen eens doornemen of heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld een hypotheek, vermogensbeheer of verzekeringen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Gabriël. Voor het persoonlijk verder toepassen van de Bijbelse principes kun je terecht bij een medewerker van Stichting Encour.
Coaching
Wij bieden een coachingstraject aan waarin het draait om de waarom-vraag, waarom je keuzes maakt rondom geld. We verdiepen ons met jou in het gedrag achter de financiële keuzes. Met als inspiratie daarachter wat de Bijbel ons erover leert. Kijk hier voor meer informatie.
Preken over geld
Als je een spreker bent en wilt preken over het thema geld dan willen we je graag inspireren. Ons bestuurslid van Stichting Gabriël, Paulien Vervoorn (eigenaar Geloofwaardig Spreken), schreef twee blogs rondom Preken over geld. In de eerste vind je tips voor het preken over geld. In de tweede blog vind je preeksuggesties voor een preek over blijmoedig geven (n.a.v. 2 Kor. 8 en 9), één van de vele aspecten van omgaan met geld. Een andere inspiratie mogelijkheid die we je willen geven is dat je de overdenkingen van de afgelopen jaren kunt bekijken. Deze kan je hier vinden.
Neem gerust contact met ons op
Zielhorsterweg 71
3813ZX Amersfoort
E-mail: info@gabrielfb.nl
Tel: 033-4556555