In deze nieuwsbrief praten we je graag bij over de financiële consequenties van de corona-pandemie en geven we advies waar dat mogelijk is.
Graag nemen we je mee door de volgende onderwerpen:
- Wat kunnen we verwachten van de rente?
- Wat gaat de huizenmarkt doen?
- Wat je nu moet weten over hypotheekrente en -voorwaarden.
- Wat ga je de komende tijd doen met je persoonlijke financiën?
- Wil jij een webinar over financiën en de coronacrisis?
1. Wat kunnen we verwachten van de rente?
- De verwachting is dat de rente gaat stijgen
- Mensen vragen ons: ‘Is het wijs om spaargeld contant op te nemen?’
- Wat je nu moet weten over hypotheekrente en -voorwaarden
De crisis zorgt voor kredietrisico’s. Het is daarom te verwachten dat de banken de rente verhogen. De eerste hypotheekverstrekkers hebben dat afgelopen week al gedaan. Het opnemen van spaargeld zorgt ook voor een rentestijging. We hebben al van verschillende klanten de vraag gekregen: ‘Is het wijs om spaargeld nu in contanten op te nemen?’ Sommigen zijn bezorgd dat ze straks niet meer bij het geld op hun rekening kunnen. Ons standpunt is: als we solidair willen zijn met elkaar, is het niet aan te raden om allemaal ons geld te gaan opnemen. Dat zal mogelijk de rentestijging verder aanjagen én voor nog meer problemen in het land zorgen. Daar komt nog bij dat contant geld niet verzekerd is als het thuis wordt gestolen of verloren raakt in een brand of bij waterschade.
2. Wat gaat de huizenmarkt doen?
- Het meeste is nog niet te voorspellen
- In sommige gevallen kun je het beste nú verkopen of kopen
Het lijkt erop dat veel mensen er nu voor terugschrikken om een huis te kopen. Tot corona was de vraag naar woningen groter dan het aanbod, waardoor de huizenprijzen bleven stijgen. Als nu de omgekeerde situatie ontstaat (het aanbod wordt dan groter dan de vraag), dan valt te verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen. Daar staat tegenover dat als de rust straks is weergekeerd, de huizenprijzen net zo goed weer heel hard kunnen stijgen.
Wat kunnen we op dit moment wél zeggen over verkopen:
- Als je je woning binnen een jaar wilt verkopen dan adviseren we het zekere voor het onzekere te nemen en nu zo snel mogelijk de woning te koop te zetten. Als je een goed bod krijgt ben je in ieder geval van de onzekerheid af. Krijg je geen goed bod dan kun je het altijd weer uit de verkoop halen en alsnog later verkopen.
Wat kunnen we op dit moment wél zeggen over kopen:
- Ben je voorzichtig ingesteld en lig je er ’s nachts bijvoorbeeld van wakker? Heb je geen haast? Dan adviseren wij om even te wachten met het kopen van een huis.
- Wil of moet je echt snel verhuizen en zie je een huis kopen als een beslissing voor de lange termijn? Dan kan het zeker passend zijn om nu een woning te kopen. Als de waarde van woningen zou gaan dalen dan zal het vast ook wel weer in de toekomst gaan stijgen. In het verleden is dat altijd zo geweest. Een voordeel van nu kopen is ook dat er minder concurrentie van andere kopers is. Ben je van plan binnen zeer korte tijd een bod te doen? Neem dan zeker contact met ons op om daar samen over na te denken.
3. Wat je nu moet weten over hypotheekrente en -voorwaarden
- Banken worden strenger met de voorwaarden
- Rentestijging dreigt
- Oversluiten lijkt op dit moment een goede keus
Afgelopen vrijdag zagen we al hoe de eerste twee banken strengere hypotheekvoorwaarden aankondigden. Vaak zie je dat veel banken snel volgen. Daarnaast lijkt de hypotheekrente te gaan stijgen, de eerste verhogingen zijn al gesignaleerd.
Onze eerste conclusie? Als je je hypotheek wilt oversluiten kon dit wel eens een heel goed moment zijn. Wij kunnen een screening voor je doen om te zien of oversluiten van je hypotheek voor jou nu interessant is. Neem in dat geval contact met ons op. We ontvangen dan graag de opgaaf van je actuele inkomen, zoals bijvoorbeeld een recente salarisstrook, en de gegevens van je huidige hypotheek. In een telefoongesprek bespreken we dan jouw wensen en situatie en maken we een persoonlijke berekening. Je krijgt een concreet advies over wat wijs is in jouw situatie. Hiervoor rekenen we € 225, een bedrag dat je overigens terugkrijgt zodra je de hypotheek daadwerkelijk bij ons laat oversluiten en kiest voor ons vaste tarief. Heb je ons abonnement Mijn Gabriël Service, dan bieden we je dit sowieso kosteloos aan. Dat geldt ook als je al met ons hebt afgesproken dat we binnenkort een hypotheek voor je gaan verzorgen.
Een vuistregel voor beleggen in tijden van corona?
- Er is sprake van koersdalingen
- Blijf denken aan de lange termijn
- Dit is mogelijk een instapmoment voor je
- Beleggen in microkredieten lijkt stabiel te blijven
Onze visie is dat je belegt voor de lange termijn. Nu de beurzen een koersval doormaken, krijgen veel beleggers het heel benauwd. Daarom hanteren wij altijd als vuistregel dat koersen na tijden van crisis altijd weer zijn opgeklommen. Dat is de lering uit het verleden. Zowel na het Brexitreferendum in 2016 en de handelsoorlog tussen China en de VS in 2018 daalden de beurskoersen tijdelijk flink. Maar ze herstelden weer. Wij adviseren daaraan vast te houden: de lange termijn, niet het verlies op de korte termijn.
Beleg je nog niet maar heb je wel plannen? Dan is dit mogelijk een goed instapmoment. Natuurlijk kan niemand dit met zekerheid zeggen. We weten immers niet of de koersen nog verder dalen of dat het dieptepunt is bereikt en het nu verder gaat stijgen. Wel weten we dat dit een beter instapmoment is dan in de periode voordat de corona-epidemie de beleggingen raakte.
Maar nogmaals: wij adviseren alléén te beleggen als je de intentie hebt dit voor langere tijd te doen en minimaal de komende twee jaar het geld niet nodig hebt. Ook benadrukken we graag dat beleggen naast rendement ook gaat om wat je ermee kan betekenen voor de wereld. Hier lees je hoe belangrijk het juist in deze tijden is dat er belegd wordt in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden waar ze alle steun kunnen gebruiken. In de Gabriël Duurzame Vermogensstrategie beleggen wij een deel in microkredieten, gericht op ontwikkelingslanden. We zien nu dat de koersen hiervan nauwelijks zijn gedaald in de huidige storm!
4. Wat ga je de komende tijd doen met je persoonlijke financiën?
- Veel onzekerheid over banen en inkomens
- Goed inzicht in je financiën geeft de nodige rust
- Hoe kom je aan dat inzicht?
De overheid heeft gelukkig al compensatie aangekondigd voor allerlei vormen van inkomensachteruitgang als gevolg van de coronacrisis. Dat geeft wel aan hoe serieus de toestand is. Aan de horeca, de reiswereld en de evenementenbranche zien we al hoe hard het kan gaan: daar zitten de meeste mensen nu thuis. Maar wat er nog meer gaat gebeuren kan niemand voorspellen.
Wat kunnen we wel doen? Wij kunnen helpen door een goed inzicht te geven van hoe je er nu voor staat en waar nog ruimte ligt. Dat geeft rust in deze onrustige tijd. Een paar tips:
- Heb je Mijn Gabriël Service? Dan heb je al een Gabriël drie-stappenplan en kun je nu een gratis update krijgen.
- Heb je nog geen Gabriël drie-stappenplan? Dan kan het interessant voor je zijn om er nu een aan te vragen. Wij gaan dan in een telefoongesprek of videocall je wensen en ambitie in kaart brengen. Vervolgens brengen we je financiën in kaart zodat we, tot slot, een concreet advies kunnen uitbrengen. Wat wil je met je leven en hoe kom je daar? Lees er meer over op deze pagina.
5. Webinar over meer dan financiën: over onzekerheid in deze tijd
Naast financiële vragen kan deze tijd ook andere onzekerheid oproepen. Daarom bereiden we op dit moment een webinar* voor over de vraag hoe je vanuit de Bijbel kunt kijken naar de coronacrisis. Voor ons en veel van onze klanten is het belangrijk om te genieten van wat je hebt, maar niet altijd bezig zou moeten zijn met streven naar meer. Wat betekent die opvatting in deze tijd? Daarover hoor je bijdragen van Henk Stoorvogel en Bert den Hertog, ondersteund door experts van Gabriël op woensdag 1 april om 20.00 uur. Schrijf je in door hier te klikken en je ontvangt een e-mail met een link naar het webinar.
Tot slot roepen we iedereen op geen impulsieve beslissingen te nemen. Natuurlijk, we leven nu veel meer bij de dag omdat we niet weten welke impact er nog komt en welke financiële beslissingen we nog moeten gaan nemen als gevolg daarvan. Maar ons advies is: houd de focus op de lange termijn.
* Een webinar is een evenement op internet waarbij je een presentatie via een live videoverbinding volgt.