Bij Gabriël zijn we ook met de interne bedrijfsvoering voortdurend in ontwikkeling. Het leek ons leuk en goed om te delen welke ontwikkelingen we hierin het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Samen met een externe adviseur hebben we het afgelopen jaar geïnvesteerd in gezond en veilig werken, een gezonde leefstijl van de medewerkers en het terugdringen van werkstress. Ook hebben we een flexibele en leercultuur bevorderd. In dit nieuwsbericht vertellen we je daar graag wat meer over.

Gezond en veilig werken
Na drie brainstormsessies met het hele kantoor hebben we het volgende gedaan om de gezondheid van de medewerkers te verbeteren:

– We hebben luchtzuiverende planten aangeschaft.
– Er is nu altijd een gevulde fruitschaal op kantoor.
– Bij traktaties wordt er in ieder geval een gezonde optie aangeboden.
– Bij de bedrijfsuitjes proberen we een sportief element toe te voegen.
– De verjaardagscadeautjes en kerstpakketten kennen gezonde elementen. Het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld als kerstpakket iedereen een vega-hellofresh box gegeven.
– Iedere week wordt er een lunchwandeling georganiseerd.
– Time off is op de computers geïnstalleerd. Hierdoor word je er aan herinnerd om een pauze te nemen.
– Een gespecialiseerd bedrijf heeft ons geadviseerd over hoe onze werkplekken verbeterd konden worden. Dit heeft geresulteerd in bijvoorbeeld het vervangen van lampen, stoelen, (sta)bureau’s, etc. Maar ook de tips over de zithouding tijdens het werken waren nuttig.
– Iedere medewerker kreeg de mogelijkheid een bodyscan uit te laten voeren en met een arts te praten over de resultaten die hieruit voortkwamen. Voor sommigen was dit aanleiding voor vervolgonderzoeken waardoor medische aandachtspunten op tijd zijn ontdekt. Voor anderen ging het om praktische tips die eenvoudig toe te passen waren, zoals dat er onvoldoende water werd gedronken.
– De communicatiekanalen waarop werk binnenkomt zijn de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Naast de traditionele post, telefoon en e-mail zijn WhatsApp, social media en CRM systemen een steeds prominentere plek in gaan nemen in ons dagelijks werk. Daarom hebben we in trainingen en door individuele begeleiding medewerkers hierop laten anticiperen. Vanuit de plenaire training is iedere medewerker individueel geholpen bij de implementatie in het dagelijks werk.

De kracht van flexibiliteit
Wij geloven bij Gabriël in de kracht van vrijheid en verantwoordelijkheid van medewerkers. Dat dit de medewerkers gelukkiger maakt en de klanten daardoor beter geholpen worden. We hebben in het verleden daarom al de 40 urige werkweek en vakantiedagen laten vervallen. In plaats daarvan hebben we een taakomschrijving en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de uitvoer van die taak. Waar, wanneer en hoelang ieder daaraan besteedt is aan individuele medewerkers. Je ziet hierdoor dat mensen makkelijker dingen voor thuis ook op doordeweekse dagen kunnen inplannen. Daarnaast zie je dat medewerkers langer aaneengesloten vrij nemen in gezamenlijk overleg. Het afgelopen jaar hebben we dit nog verder door kunnen voeren door medewerkers onderling te laten kijken naar welke taken ze op basis van talent en kunde konden uitwisselen. Daarbij hebben we ieders kracht en zwakte in kaart gebracht in een plenaire sessie en onderling matches gemaakt waar krachten van de één de zwakheden van de ander kunnen compenseren. Een mooi voorbeeld hiervan is dat een medewerker die erg goed is aan de telefoon, maar minder in schrijven, de telefoondienst waarneemt van een medewerker die graag meer in de avonden in plaats van overdag wilde werken en daardoor e-mail/schijfwerk van de andere medewerker over kon nemen.

Leercultuur
Bij Gabriël vinden we het belangrijk dat medewerkers blijven leren. In ons vakgebied zijn er voortdurend veranderingen. Al onze adviseurs besteden wekelijks de nodige tijd om bij te blijven in alle recentelijke ontwikkelingen. Dit is belangrijk om onze klanten uitmuntend te kunnen helpen. Het afgelopen jaar zijn we hiernaast meer gaan stimuleren om ook op niet bedrijfsspecifieke kennis te blijven leren. Denk bijvoorbeeld aan een cursus om beter de Nederlandse taal te beheersen, eenvoudiger te schrijven, sneller typen, optimale toepassing van social media, etc. Voor iedere medewerker van Gabriël is er ook een 7life profiel gemaakt. Dit geeft inzicht in de persoonlijke passies en communicatiestijlen. Hiermee kan het leren beter worden afgestemd op de voorkeuren en persoonlijke style van het individu.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds van de Europese Unie.