Ken je bovenstaande Engelse uitdrukking? Het komt er op neer dat je erg op details let als het om iets kleins gaat, maar belangrijke beslissingen neemt zonder op die details te letten. Verkeerde zuinigheid zou je kunnen zeggen als je het vertaalt naar het Nederlands.

Een voorbeeld? Nou vooruit, ik zal een persoonlijk voorbeeld geven, want hé, ik ben ook maar een mens.

Bij het boodschappen doen hou ik altijd de prijzen goed in de gaten. Melk koop ik in van die twee literflessen waar geen merk op staat. Dat scheelt al snel € 0,50 per pak dus dat is mooi verdiend. En met twee pakken in de week is dat toch € 50 per jaar.

Vorige week was het 38 graden en ook in huis begon het zo langzamerhand een Spaanse Costa te worden. Zonder zon, zonder zee en zonder Sangria, dat dan weer wel. Maar wel heet, heel heet. Een ventilator. Nu, meteen. Ik reed naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt en wist nog net op tijd een ventilator uit het vak te trekken. Ik liep triomfantelijk naar de kassa en rekende € 79,95 af. Best veel geld, maar ik moest een ventilator en wel nu, meteen. Een dag later vielen de reclamefolders op de mat en zag ik tientallen ventilatoren voorbij komen, allemaal veel goedkoper. Sommigen voor maar € 25,00. Dag jaarbesparing op melk.

Misschien dat je het verhaal herkent, of misschien zit je me nu uit te lachen om deze verkeerde zuinigheid. Mag hoor, want je hebt nog gelijk ook. En toch komt dit veel vaker voor dan we denken. En ja, ook in ons vakgebied maken we het vaak mee.

Neem het kopen van een huis. Allereerst moet je er al voor zorgen dat je niet te veel betaalt voor een woning, maar ook niet te veel voor een makelaar en zeker niet te veel voor de kosten van financieel advies. Maar wat is nu in zo’n geval een definitie van “niet te veel”. Dat is veel lastiger te bepalen dan bij een simpel gebruiksvoorwerp als een ventilator. Die moet vooral lekker blazen.

Bij het kopen van een huis spelen veel meer zaken mee. Voldoet de tuin, voldoet de buurt, zijn er veel gegadigden, zijn de slaapkamers groot genoeg, etc. En dan de makelaar. Wat is te veel? Een goede makelaar kan net voor jou dat pareltje vinden voordat deze op de markt komt vanwege zijn goede contacten. Dat mag dan best wat kosten.

En dan financieel advies, wanneer is dat te veel? Het gaat toch om de laagste maandlast bij zo’n hypotheek? Simpel toch?

Dan blijkt in de praktijk dat veel mensen het belang van een goed financieel advies niet kunnen inschatten. De wens is dat huis en oh ja, we hebben ook nog een hypotheek nodig. Onze pensioensituatie onder de loep nemen vinden we erger dan naar de tandarts gaan. Echt waar. Dat bleek uit onderzoek van Nationale Nederlanden in 2015. Naast dat het mensen niet interesseert blijkt uit onderzoek van het NIBUD uit 2017 ook dat voor 46% de kosten van een financieel adviseur een drempel zijn om advies in te winnen. Terwijl juist het inwinnen van financieel advies ervoor kan zorgen dat je geen verkeerde keuzes maakt en dat je op de lange termijn juist geld uitspaart en voldoende overhoudt om ook over pakweg twintig jaar nog een tevreden leven te kunnen leiden. Maar ja, als het ons al niet eens interesseert dan is gevoelsmatig iedere euro aan kosten al te veel.

Daarom wil ik je alleen die Engelse uitdrukking meegeven voor die momenten dat je voor belangrijke financiële beslissingen komt te staan: Ben jij ook penny wise pound foolish of ben jij penny wise pound wise?

En die ventilator? Die staat nog steeds lekker te blazen want de zomer van 2018 houdt maar niet op.

Deze blog is geschreven door Maurice van Megen