In februari vond het Goed Geld Gala 2018 van de Postcodeloterij plaats. Ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn. Waarschijnlijk was het nu veel in het nieuws omdat Leonardo DiCaprio in ons land was. De goed uitziende acteur blijkt een enorme passie te hebben voor ons klimaat. De Postcodeloterij schonk hem € 900.000,-, daar wilde hij wel een bezoekje naar Nederland voor afleggen. Ook aan andere stichtingen en fondsen werd flink gegeven. Een totaalbedrag van maar liefst 357 miljoen euro. Prachtig natuurlijk.

Naast deze 357 miljoen wordt er ook nog eens miljoenen aan prijzengeld uitgekeerd door de organisatie. Laat ik benadrukken dat het mooi is dat er zoveel geld wordt geïnvesteerd in een betere wereld. Waar ik echter bij stil wil staan is iets anders. Hoe kan een loterij zo ontzettend veel geld binnenhalen per jaar? Er is een enkel lid dat zich uitspreekt over het bijdragen aan een betere wereld. Het grotere deel droomt natuurlijk van een onbezorgd leven. U kent de reclames: ‘Laat uw lot niet liggen. Ga een onbezorgd leven tegemoet.’ Het ene strand witter dan het andere of een grote villa gevuld met een gelukkige familie.

Ikzelf ben geen lid van een dergelijke instelling, maar moet bekennen dat zo’n reclame mij kan aanspreken. Niet om de auto’s of de stranden, maar dat zorgeloze gelukkige leven. Dat klinkt toch heerlijk? Mijn vrouw, mijn dochter, mijn familie en vrienden, een onbezorgd leven. Ik gun het ons en kan er soms naar verlangen. Hoe kan het toch dat geld de macht heeft om te beslissen of ons leven een soort gevangenis is om brood op de plank te krijgen, of ervoor zorgt dat we gelukkig en onbezorgd zijn?

Het antwoord? Er is helemaal niets van waar! De marketingmannetjes hebben op een dag de term ‘onbezorgd’ gekoppeld aan financieel onafhankelijk leven. Slim natuurlijk, want we hebben allemaal onze financiële verplichtingen. Maar hoe zit het eigenlijk met deze ‘verplichtingen’? Durven we onszelf eerlijk te bevragen wie dit verplicht stelt? Kiezen we uiteindelijk niet zelf voor een (hoge) hypotheek, een auto, een abonnement met ‘gratis’ telefoon, een abonnement op de sportschool? Wist je dat je in een ontwikkeld land als Thailand voor €400,- per maand een heel goed leven kunt leiden met twee personen? Een loterij winnen is een antwoord op een vraag naar een beter leven, maar zoek vooral eens naar alle andere mogelijke antwoorden voor een goed (financieel) leven. Zoom eens uit, praat met anderen en wees kritisch op jezelf en jouw bestedingen. Leef je een leven waar jij en anderen gelukkig van worden en zet je alles in om dat te realiseren? Ook je geld?

Deze blog is geschreven door Martijn van Essen