Bij Gabriël werken we met een mooie groep collega’s. Dagelijks gaan we met veel plezier naar het werk. We staan elke ochtend op om onze klanten van goed financieel advies te voorzien. Dat je met plezier je werk doet is uitermate belangrijk. Je bent per slot van rekening elke week behoorlijk wat uren aan de slag voor je werkgever, en voor je klanten. Dan is het wel zo prettig dat je daar ook veel voldoening uit haalt.

Toch komt voor iedereen het moment dichterbij dat hij of zij stopt met werken en van zijn oudedag wil gaan genieten. In het nieuws is regelmatig te lezen en te horen dat de leeftijd dat je AOW en pensioen gaat krijgen naar achteren verschuift. Tot nog niet zo heel lang geleden was het gebruikelijk dat je op je 65e met pensioen ging. En wie kent niet de voorbeelden van mensen die al vóór hun 60e stopten met werken en de wereld gingen verkennen op maandenlange rondreizen?

Nu is de AOW-leeftijd bepaald op 67 jaar en 3 maanden. En de verwachting is dat deze AOW-leeftijd verder gaat opschuiven. Als je nu 20 bent is de inschatting dat je pas vanaf je 71e AOW mag gaan ontvangen. Als de AOW dan überhaupt nog bestaat. Ook de pensioenfondsen zullen ongetwijfeld de ingangsdatum van je pensioen opschuiven naar een latere leeftijd.

Maar hoe leuk je je werk ook vindt, is het je straks nog gegeven om op een prettige en aangename manier rond je 70e je werk te doen? Het is goed voorstelbaar dat je op enig moment toch de wens hebt om op een eerder moment te kunnen stoppen met werken. Dan is het de vraag of dit financieel ook mogelijk is. Je kunt er voor kiezen om het pensioen dat je tijdens je werk opbouwt eerder te laten ingaan. Dat heeft dan wel financiële consequenties. Het bedrag dat je elke maand aan pensioen ontvangt zal dan lager zijn. Maar afhankelijk van je financiële wensen hoeft dit wellicht geen probleem te zijn. En misschien zijn je woonlasten tegen die tijd wel veel lager omdat je je hypotheek geheel of grotendeels zult hebben afgelost.

Wanneer je speelt met de gedachte om eerder te stoppen met werken is het verstandig om dit te laten doorrekenen. De adviseurs van Gabriël gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor je in beeld te brengen. Misschien is je pensioen wel dichterbij dan je denkt!

Deze blog is geschreven door Ronald in ‘t Veld