Onlangs hoorde ik een column op de radio van Marianne Zwagerman, een journalist bij o.a. BNR. Ze stelde dat als je op weg bent naar je werk, je ook naar het strand kan gaan. Je hoeft niet te gaan werken. Het zette mij aan het denken. Er zijn namelijk heel veel dingen die niet hoeven. Wat doe je in je leven en doe je die dingen omdat je denkt dat ze moeten? Voor de meeste dingen geldt namelijk: het hoeft niet.

Heel dichtbij ‘het hoeft niet’ ligt, ‘maar je mag wel’. Ik dacht terug aan een grappig gesprek met collega’s. Het ging in dat gesprek over dat ik vroeger geen televisie keek op zondag. Wij deden dat niet omdat het niet mocht. We deden dat omdat ‘het niet hoefde’. ’We mochten wel’ genieten van de dag, van elkaar, van een vrije dag. Als je dit gaat doortrekken naar bijvoorbeeld de 10 geboden van onze Hemelse Vader ga je zien dat de geboden vrijheden worden. Ze geven vrijheid, geluk en rust.

Bij Gabriël helpen wij mensen met hun financiën. Wij geloven dat als er financiële rust is, er rust in het dagelijks leven voor terug komt. Ik herinner mij een zakelijk gesprek met mensen die weinig recreëerde. Toen ik doorvroeg naar de redenen, kwam er eigenlijk niet een duidelijk antwoord. Maar wat een gemis. Ik hoor mij nog zeggen: “maar waarom? Je hoeft niet…? Je mág gewoon genieten”.

De vakantie staat voor de deur en misschien ben je al vertrokken. En als je vakantie is afgelopen stort je je misschien weer volop op je werk. Denk dan nog eens terug aan deze column. Misschien is het denken aan ‘het hoeft niet’ soms te makkelijk gedacht. Maar ik ben ervan overtuigd dat we onszelf te vaak verplichtingen opleggen die helemaal niet hoeven. Er is ons zoveel meer gegund. Zeg eens vaker tegen jezelf: Ik hoef niet.. , maar ik mag wel…

Ik wens je een goede vakantietijd, waarin je even lekker helemaal niks hoeft, maar wel mag.

Deze blog is geschreven door Asjon van den Andel