Afgelopen zomer gingen we weer massaal op vakantie en de meesten van ons kijken ook echt uit naar deze jaarlijks terugkerende cyclus. Even uit de dagelijkse sleur, niets doen of juist heel veel doen en natuurlijk niet vergeten om mooie foto’s op Facebook en Instagram te zetten. La vie est belle! Maar een vakantie levert ook stress op. Reisstress kennen we allemaal wel in meer of mindere mate, maar ook financiële stress komt vaker voor dan je denkt. Je bent dus zeker niet de enige als je dit bekend voor komt.
Vakantiebudget
De voorbereiding op de vakantie begint al vele maanden van te voren en ik weet zeker dat velen van ons nu alweer bezig zijn om de volgende zomervakantie voor te bereiden. Waar gaan we heen? Hoe lang blijven we weg? Wat nemen we mee? En wat mag het eigenlijk kosten die vakantie? Veel vragen, veel uitzoeken en vaak ook nog veel stress vlak voor het daadwerkelijke vertrek; we zijn bang om dingen te vergeten en vinden het ook best spannend om naar een onbekende plek toe te gaan en uit onze dagelijkse rituelen te stappen.
Daarnaast kost het ons dus ook geld. Gemiddeld geven wij als Nederlanders rond de € 830 per persoon uit aan een vakantie. Dat is iets onder het Europees gemiddelde maar wij zijn dan ook niet voor niets een spaarzaam en voorzichtig ingesteld volkje.
Maar hoe komen we nou tot het bedrag dat we aan onze vakantie willen uitgeven? Hoe hoog is jouw vakantiebudget? Verreweg de meeste mensen hebben gevoelsmatig wel een idee wat de vakantie mag kosten maar ook daarbij overheerst vaak een stressgevoel. “Gaan we niet over ons vakantiebudget heen, wordt het nu niet te duur?” is voor de meesten van ons een bekende gedachte.
Financiële zorgen
Uit een onderzoek van SNS Bank blijkt dat een derde van alle Nederlanders zich zorgen maakt over zijn financiële situatie en ook bij vakanties kan dit leiden tot stressgevoelens met betrekking tot het vakantiebudget. Veel van die onrust komt voort uit onzekerheid. Onzekerheid over de eigen financiële situatie en daardoor vergeten we soms te genieten van onze vakantie en slaan we dat gezellige terrasje toch maar over als we de prijzen hebben gezien.
Hoe kun je dit vervelende stressgevoel nou voorkomen?
Huishoudboekje
Eigenlijk is het eerste deel van het antwoord heel vanzelfsprekend; Breng je financiën nauwgezet in kaart via een huishoudboekje. Zet daarin wat er per maand op je bankrekening binnenkomt en hou goed bij wat er uit gaat en doe dit ook echt over een periode van een jaar om echt een goed beeld te krijgen van je eigen situatie. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van digitale huishoudboekjes en apps die je daarbij kunnen helpen. Dat overzicht vind je hier.
Als je dit echt goed bijhoudt weet je precies wat je per jaar overhoudt en dus eventueel aan een vakantie zou kunnen besteden. Toch? Maar wat als je onverwachte uitgaven hebt? “Ik kan toch niet zo maar alles uitgeven aan een vakantie van wat ik overhoud per jaar?” zul je denken. Klopt, een terechte opmerking.
Bufferberekenaar
Naast het bijhouden van een huishoudboekje is het ook goed om te weten hoeveel spaargeld je achter de hand zou moeten houden voor onverwachte uitgaven, zoals de vervanging van de auto, de koelkast die het begeeft en de 5-jaarlijkse schilderbeurt van de eigen woning.
Hiervoor is een mooi hulpmiddel ontwikkeld door het NIBUD. De Bufferberekenaar. Die vind je hier. Als je hier de voor jou van toepassing zijnde gegevens invult krijg je een persoonlijke adviesbuffer. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit echt een hele veilige berekening is. Dus annuleer nu niet meteen je vakantieplannen om je buffer snel te verhogen mocht je niet genoeg op de spaarrekening hebben staan, maar probeer hier de komende jaren dan wel naar toe te sparen of kijk kritisch of bijvoorbeeld het bedrag van autovervanging wel klopt voor jouw situatie. Aan de andere kant geldt dan ook: heb je wel een voldoende persoonlijke adviesbuffer, dan weet je vrijwel zeker dat het geld dat je volgens je huishoudboekje overhoudt kunt besteden aan je vakantie.
Of toch nog niet helemaal? Het kan natuurlijk zijn dat je bijvoorbeeld net voor je pensioen zit en je dan te maken krijgt met een lager inkomen. Of dat je bang bent je baan misschien wel te verliezen de komende jaren en je inkomen dan flink daalt. Of de kinderen die volgend jaar gaan studeren die extra geld gaan kosten. Moet ik voor die situaties ook niet wat extra’s achter de hand houden? Wederom een terechte opmerking.
Gabriël drie-stappen-plan
Hiermee kom ik dan ook bij het laatste deel van het antwoord hoe financiële (vakantie)stress te voorkomen. En dat is het volledig in beeld brengen van jouw financiën.
Wij hebben hiervoor het Gabriël-drie-stappenplan ontwikkeld.
- Hierbij maken we eerst je persoonlijke prioriteiten helder. Wat is echt belangrijk voor jou? Welke passies geven je leven kleur? Welke dromen zou je graag verwezenlijken?
- Vervolgens creëren we inzicht in het geheel van je financiën en komen ook de hiervoor genoemde vragen aan bod; hoeveel heb ik nog te besteden na mijn pensioen? hoeveel gaat de studie van de kinderen kosten en wat gebeurt er met mijn inkomen als ik mijn baan verlies.
- Tenslotte helpen we je om de stappen te zetten die nodig zijn. Zijn er verzekeringsoplossingen die je kunnen helpen? Moet je hypotheek worden aangepast? Heb je misschien wel juist de verkeerde verzekeringen voor jouw situatie?
Zo worden je financiën een middel om jouw wensen te realiseren zoals dus bijvoorbeeld die heerlijke ontspannen vakantie waarbij je wel gewoon op dat gezellige terrasje kunt gaan zitten.
Wil je dus zonder financiële stress op vakantie, overweeg dan zeker de 3 genoemde acties uit te voeren. Begin bij het huishoudboekje, bepaal je persoonlijke adviesbuffer en overweeg voor totale financiële rust voor nu en in de toekomst het Gabriël-drie-stappenplan.
Zo, en nu snel mijn eigen vakantie weer boeken.
Deze blog is geschreven door Maurice van Megen