Een nieuw jaar betekent ook nieuwe hypotheekregels. Ook dit jaar is er weer het nodige hierover te melden. Heb je een koopwoning of wil je in 2018 een huis kopen? Dan moet je onderstaande zeker even lezen. Wij hebben het wel kort voor je gehouden, want je hebt vast wel meer te doen. Wil je meer informatie of heb je vragen? Laat het ons weten!

Maximale hypotheek verlaagd naar 100% marktwaarde, tenzij…

De maximale lening die je in 2018 mag afsluiten voor een koopwoning daalt van 101 % naar 100 % van de waarde van de woning. Houd er dus rekening mee dat je alle bijkomende kosten (de zogenaamde kosten koper) zelf moet kunnen betalen. Wil je ook nog geld lenen voor energiebesparende maatregelen? Goed nieuws. Want dat kan onder voorwaarden tot maximaal 106% van de marktwaarde.

Inkomen partner telt zwaarder mee

Als je partner ook inkomen heeft dan mag je 70% optellen bij het hoofdinkomen om de maximale financieringslasten te bepalen. In 2017 was dit nog 60%. Hierdoor kun je mogelijk iets meer lenen dan in 2017.

NHG grens naar € 265.000, tenzij…

De NHG-grens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en die is in 2017 flink gestegen. Daarom is NHG nu mogelijk voor koopwoningen tot en met € 265.000. Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan kan dit onder voorwaarden tot maximaal € 280.900.

Geen verplichte overlijdensrisicoverzekering meer bij NHG

Vanaf 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij NHG bij leningen boven de 80% van de marktwaarde. Dat is met name fijn als je door gezondheidsproblemen geen overlijdensrisicoverzekering kunt sluiten of als een overlijdensrisicoverzekering niet nodig is in verband met voldoende vermogen. Een hypotheek met NHG kent een lagere rente en biedt bescherming als je je hypotheeklasten door onvoorziene omstandigheden niet meer kunt betalen.

Rente Restschuldfinanciering niet meer aftrekbaar

Als je een koopwoning met verlies verkoopt kun je de restschuld vaak meefinancieren. Dit kan ook nog in 2018. De aftrekbaarheid van de rente die je betaalt over de restschuld is echter vervallen. Een restschuld financieren wordt daarmee duurder.

Maximale  hypotheekrenteaftrek verlaagd naar 49,5 %

De hypotheekrenteaftrek zal voor de meeste mensen niet veranderen in 2018. Alleen als je boven een belastbaar jaarinkomen van € 68.507 zit en in de hoogste belastingschijf valt kun je minder hypotheekrente aftrekken.

Kopen van een appartement

Wil je een appartement kopen of woon je in een appartement dan is ook deze verandering belangrijk: Vanaf dit jaar geldt een nieuwe wet voor Verenigingen van Eigenaren (VVE). Om te voorkomen dat er te weinig geld is voor onderhoud moet er elk jaar minimaal 0,5 % van de herbouwwaarde van het appartementencomplex opzij worden gelegd in een spaarfonds. Is dit niet goed geregeld dan kan dat een belemmering zijn bij het verkrijgen van een hypotheek voor een appartement.

Beperking in gemeenschap van goederen

Ga je trouwen in 2018? Let dan goed op. De wettelijke gemeenschap van goederen zoals die tot eind 2017 gold is nu beperkt. Bezittingen en schulden die iemand voor het huwelijk al heeft worden niet meer automatisch gemeenschappelijk. Alleen wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd valt in de huwelijksgemeenschap.  Ook tijdens het huwelijk ontvangen schenkingen en erfenissen blijven van de persoon die ze heeft ontvangen. Wil je hiervan afwijken dan moet je dat via de notaris laten vastleggen.